Početna » Kakve nas sajber pretnje očekuju za dan zaljubljenih?

Kakve nas sajber pretnje očekuju za dan zaljubljenih?

by admin

Kako popularnost upoznavanja putem interneta nastavlja da raste, rastu i pretnje sajber-kriminalaca koji žele da iskoriste ranjive pojedince. Kompanija Kaspersky uradila je istraživanje koje ukazuje na pet najčešćih pretnji na dating aplikacijama.

Zamislite scenario da pronađete savršenog partnera na mreži, ali ste zapravo namamljeni u lažnu aplikaciju za sastanke koja krade vaše lične podatke i finansijske detalje.

To je realnost fišinga, ističu istraživači kompanije Kaspersky. Prevaranti u velikoj meri kreiraju lažne veb stranice identične popularnim aplikacijama za sastanke kako bi prevarili pojedince da daju svoje osetljive informacije.

Krajnji rezultat može biti krađa identiteta, finansijska prevara, pa čak i iznuda, što sve može narušiti vaš odnos i uzrokovati gubitak poverenja. Pored toga, ukradeni podaci bi se čak mogli prodati na mračnim veb tržištima.

Lažne aplikacije

Ljubav je možda slepa, ali zlonamerni softver nije.

Ovaj zlonamerni softver može da napadne vaš uređaj preko datoteka koje oponašaju usluge onlajn upoznavanja.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, naši stručnjaci su videli da sajber kriminalci iskorištavaju imena najpopularnijih aplikacija za sastanke kao što su Tinder, Badoo, Bumble, Grinder i mnoge druge da šire svoje zlonamerne aktivnosti.

Najčešće distribuiraju reklamni softver koji korisnike bombarduje višestrukim obaveštenjima, ali je bilo i napada sa Trojan Spies-om, koji prati onlajn aktivnosti, i Trojancima za preuzimanje, koji bi mogli da instaliraju druge zlonamerne programe na računar žrtve.

Ovo ugrožava vašu privatnost i bezbednost i može izazvati emocionalni stres u vašoj vezi.

Docking

Docking se odnosi na čin otkrivanja i javnog deljenja nečijih ličnih podataka.

Ovo može biti od posebnog značaja u kontekstu onlajn upoznavanja, gde se osetljive informacije mogu koristiti za nanošenje štete ili ucene pojedinca.

Ovo može rezultirati fizičkom opasnošću, kao i psihičkim stresom, kao što su anksioznost i stid, i negativno uticati na mentalno zdravlje i odnose.

U najgorem slučaju, to takođe može preći u opasnost u stvarnom životu, dovodeći vas i vašeg partnera u opasnost od fizičke povrede. Emocionalna nevolja zbog otkrivanja vaših ličnih podataka takođe može da naruši vašu vezu.

Catfishing

Kaspersky Telemetri došli su do brojnih neželjenih e-poruka koje koriste atraktivne profile i lažne identitete kako bi namamili žrtve da im daju lične podatke ili da se uključe u onlajn komunikaciju.

Ove e-poruke mogu širiti zlonamerni softver, ukrasti osetljive informacije ili prevariti žrtve uzimajući im novac.

Oni takođe mogu dovesti do emocionalnog stresa i razočaranja, jer žrtve mogu stvoriti emocionalne veze sa lažnim identitetima pre nego što shvate da su prevarene. Ovo takođe može imati ogromne negativne efekte na mentalno zdravlje i dobrobit.

Stalkervare

Stalkervare je vrsta softvera koji se može tajno instalirati na uređaj za praćenje aktivnosti korisnika na mreži i praćenje njihove lokacije. Istraživanja kompanije Kaspersky pokazuju da je gotovo 30 0000 ljudi širom sveta bilo pogođeno stalkervare-om u 2022.

Ova invazija na privatnost može dovesti do psihičkih posledica, pa čak i ugroziti fizičku sigurnost žrtve.

„Lepota onlajn upoznavanja je u povezivanju sa ljudima iz celog sveta, ali sa tim dolazi i rizik od sajber kriminala. Budite bezbedni koristeći bezbedne veze, čuvajte svoje lične podatke i budite oprezni kome otkivate svoje podatke“, komentariše Ana Larkina, stručnjak za privatnost i bezbednost u kompaniji Kaspersky.

Saznajte više o načinima na koje se korisnici mogu izbeći i otkrijte kako da minimizirate rizik od krađe ličnih podataka gledanjem besplatnog kursa „Doking: opasnosti i prevencija“, koji su razvili stručnjaci za privatnost kompanije Kaspersky zajedno sa Endtab.org.

Kaspersky stručnjaci za privatnost dele savete o bezbednom ćaskanju na dejting aplikacijama:

– Pre nego što upoznate nekoga lično ili podelite lične podatke, potvrdite njihov identitet preko njihovih profila na društvenim mrežama, Google pretrage ili na drugim kanalima. Verujte svom iskustvu i ne oklevajte da prekinete komunikaciju sa nekim ko deluje sumnjivo ili nepoverljivo.

– Koristite bezbednu i šifrovanu vezu kada delite lične podatke na platformama za upoznavanje na mreži da biste sprečili hakovanje ili prisluškivanje.

– Zaštitite lozinke: Koristite jake i jedinstvene lozinke za sve naloge za upoznavanje na mreži i nemojte koristiti istu lozinku za više naloga.

– Izbegavajte preterano deljenje: Ne delite osetljive informacije, kao što su vaše puno ime, adresa i finansijski detalji, dok ne izgradite odnos poverenja.

– Upoznajte se u javnosti: Kada se prvi put lično sretnete, izaberite dobro osvetljenu, javnu lokaciju i obavestite prijatelja ili člana porodice gde ćete biti.

– Budite oprezni sa neželjenim zahtevima: Budite oprezni sa zahtevima za novac ili drugim uslugama, posebno ako izgledaju nerazumno ili su dati u ranoj fazi veze.

– Više informacija možete pronači na “Definitive Checklist: how to protect your data online”.

– Bezbednosna rešenja u svakom trenutku možete pronaći na slede Kaspersky Premium.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar