Početna » Ričard Mekdonald: Od štanda sa hot dogovima do najvećeg lanca brze hrane

Ričard Mekdonald: Od štanda sa hot dogovima do najvećeg lanca brze hrane

by admin

Ričard Džejms Mekdonald, jedan od osnivača najvećeg lanca restorana brze hrane na svetu „Mekdonalds“ (McDonald’s), rođen je 16. februara 1909. godine.

Ričard i njegov brat Moris Mekdonald svoju istoriju su počeli da pišu 1937. godine otvorivši štand u Monroviji, gradiću Kalifornije, na kome su prodavali samo hot dog. Kupaca je bilo malo, a troškovi su prevazilazili profit. To ih je navelo da sreću potraže na drugom mestu, pa su u većem gradu, San Bernardinu, otvorili prvo veći štand, a zatim i restoran.

Novi restoran pokazao se uspešnim i braća su uskoro zarađivala 40.000 dolara godišnje. Većina kupaca bili su tinejdžeri ili mladi odrasli muškarci u dvadesetim godinama, pa i mlade radničke porodice, koje su bile u potrazi za jeftinim obrokom.

Posle nekoliko godina, Ričard i Moris se odlučuju na drugačiji pristup poslovanju. Naime, dotadašnje iskustvo pokazalo im je da bi trebalo da budu brži i efikasniji pri usluživanju. Osim toga, uvideli su da im prodaja hamburgera donosi najveću zaradu, a da su ujedno i lakši za pripremu od sendviča.

Ričard Mekdonald: Od štanda sa hot dogovima do najvećeg lanca brze hrane 2
Foto: Pixabay/akiragiulia

Braća su 1948. godine u potpunosti redizajnirala i obnovila svoj restoran u San Bernardinu, te su se usredsredili na hamburgere, milkšejk i pomfrit. I sam prostor su uredili tako da su mušterije svoje porudžbine mogle odmah po dolasku u restoran da preuzmu na šalteru. Iste godine počela je zvanična istorija svetski poznatog lanca restorana.

Sedam godina kasnije, 1955. godine, Ričard i Moris udružili su se sa preduzetnkom Rejom Krokom, koji je nastojao da proširi proizvodnju. Već 1961. godine Krok je otkupio u potpunosti McDonald’s kakav danas poznajemo.

Ričard Mekdonald: Od štanda sa hot dogovima do najvećeg lanca brze hrane 3
Foto: Screenshot YouTube/TU DUY LANH DAO

Ričard Mekdonald umro je u stračkom domu u Mančesteru, u državi Nju Hempšir, 14. jula 1998. godine.

Danas, McDonald’s korporacija ima više od 36.000 restorana u 100 zemalja.

Prvi restoran u Srbiji otvoren je 24. marta 1988. godine, na Slaviji u Beogradu, što je ujedno bio i prvi McDonald’s restoran u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Danas u Srbiji ima ukupno trideset McDonald’s restorana, 19 u Beogradu, četiri u Novom Sadu, dva u Nišu i po jedan u Subotici, Kragujevcu, Velikoj Plani, Pančevu i Staroj Pazovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar