Početna » Zagađenje fenolom i olovom u Ibru poteklo sa Kosova: Muke Kraljevčana sa vodom stare decenijama

Zagađenje fenolom i olovom u Ibru poteklo sa Kosova: Muke Kraljevčana sa vodom stare decenijama

by admin

U reci Ibar, iz koje se Kraljevo snabdeva pijaćom vodom, sredinom prošlog meseca otkrivena je velika količina zagađenja fenolom i olovom koje je, kako je kasnije saopšteno, poteklo sa Kosova, pisao je Danas pre 20 godina.

Kraljevčanima je bilo zabranjeno da vodu iz gradskog vodovoda koriste za piće i pripremanje hrane. Na snazi su bile vanredne kontrole, a cisterne sa vodom kružile su gradom. Nadležni su tvrdili da je, na osnovu desetodnevnog ispitivanja, voda ispravna, Ministarstvo zdravlja uvelo je vanredne mere ispitivanja vode za piće u Kraljevu, nakon što je Unmik saopštio da nailazi novi talas zagađenja fenolom u reci Ibar.

Procenjivalo se da je fenol u Ibar došao iz kombinata „Trepča“ ili iz termoelektrane „Obilić“.

U to vreme ministarka za zaštitu životne sredine Anđelka Mihajlov, kako navodi Danas, govorila je da postoji stalno zagađenjereke Ibar fenolom sa Kosova, ali da se ono samo menja i nailazi u talasima.

„Potrebno je trajno rešenje, imamo mnogo kontakata na međunarodnom nivou, a potrebno je da sredimo i unutrašnju situaciju. Sva dodatna ispitivanja mnogo koštaju i za sada izlazimo na kraj sa njima“, navela je ministarka u jednoj od izjava agenciji Beta. Ona je tom prilikom i najavila da će resorno ministarstvo, na osnovu naloga Vlade Srbije, za 15 dana izneti predlog za vodosnabdevanje Kraljeva.

Ministarka je najavljivala i sastanak sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, o dolasku međunarodne misije koja bi nezavisno utvrdila stanje i ponudila rešenje za ekološke probleme celog sliva reke Ibar.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

S obzirom na to da su nadležni saopštavali različite informacije o stanju vode, Kraljevčani su bili u strahu, te je tadašnji načelnik Raškog okruga Mile Korićanac apelovao da cisterne sa vodom ipak ostanu na kraljevačim ulicama, jer je „građane teško ubediti da je voda za piće isravna“.

Govorio je da je „lepo što nas Unmik obaveštava da fenol ide niz Ibar ali da bi bilo efikasnije da se uspostavi međunarodni monitoring na ovoj, godinama rizičnoj reci“. Isticao je da je pomoć međunarodne zajednice neophodna da bi se potpuno izbegao problem zagađenja fenolom sa Kosova.

Takođe, tih dana vojnici KFOR-a izmestili su više od jedne tone natrijum cijanida iz „Trepčine“ fabrike iz Leposavića u Uroševac, zbog čega je građanima bilo zabranjeno u to vreme da se kreću blizu fabrike. S druge strane, predsednik opštine govorio je da je bojazan građana neopravdana, te tražio da prisustvuje kako bi lično dokazao, ali mu KFOR nije dozvolio.

Ni dvadesetak godina kasnije, čini se da, problem sa zagađenjem Ibra nije rešen, a ono što u novinskim natpisima neretko možemo da vidimo je briga Kraljevčana za kvalitet vode koju piju kada Ibar dobije tamno braon boju.

U januaru ove godine ovo područje posebno je bilo pogođeno poplavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar