Početna » Koliko je žena među naučnicima i inženjerima u EU?

Koliko je žena među naučnicima i inženjerima u EU?

by admin

U EU je tokom 2021. bilo 6,9 miliona žena naučnika i inženjera, što je 369.800 više nego godinu dana ranije, čime su žene činile 41 odsto od ukupnog broja zaposlenih u nauci i inženjerstvu.

Prema podacima Eurostata, žene su bile nedovoljno zastupljene u svim sektorima statističke klasifikacije privrednih delatnosti u EU, iako je u sektoru usluga bilo više rodne ravnoteže – 46 odsto naučnika i inženjera su bile žene.

U sektoru vazdušnog saobraćaja 28 odsto zaposlenih su bile žene, dok su u sektoru proizvodnje one predstavljale tek 21 odsto svih naučnika i inženjera.

Najmanje procentualno učešće žena registrovano je u sektoru vodnog saobraćaja (8 odsto žena), proizvodnji transportne opreme (12 odsto) i motornih vozila (13 odsto).

Žene su predstavljale 46 odsto naučnika i inženjera u uslugama koje zahtevaju puno znanja, navodi Eurostat u svom izveštaju, tek 22 odsto ih je bilo u sektorima poput proizvodnje visoke tehnologije i usluga visoke tehnologije sa intenzivnim znanjem i samo 18 odsto u proizvodnji visoke i srednje tehnologije.

Među državama članicama EU, udeo žena naučnika i inženjera je značajno varirao tokom 2021. godine.

Najviše žena naučnica i inženjera bio je u Litvaniji (52 odsto) i Bugarskoj, Letoniji i Portugalu (po 51 odsto), a najmanji u Luksemburgu (35 odsto), Nemačkoj i Italiji (po 34 odsto), Mađarskoj (33 odsto) i Finskoj (31 odsto).

Gledajući ne samo po državama, već i regionima unutar njih, Eurostat je naveo da je u nekoliko regiona Bugarske, Portugala, kao i Španije, uključujući Kanarska ostrva, tokom te godine bilo više žena nego muškaraca među naučnicima i inženjerima.

U Danskoj je ta ravnoteža najbolje postignuta (po 50 odsto).

Najmanji procenat žena naučnica bio je u po jednom regionu Mađarske i Finske, i dva Nemačke – Baden Virtembergu i Bajernu, u svim je tokom 2021. bilo 31 odsto žena naučnica i inženjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar