Početna » Posni čupavci – mekani kolač koji vole sve generacije

Posni čupavci – mekani kolač koji vole sve generacije

by admin

Posni čupavci su jedan od onih kolača koji podjednako dobro uspevaju i bez jaja i mleka, a po ukusu nimalo ne zaostaju za klasičnom verzijom.Mekano biskvitno testo, bogat čokoladni preliv i sloj kokosa čine ih idealnom poslasticom za vreme posta, ali i za slavsku trpezu, jer mogu da se pripreme unapred i dugo ostaju sočni. Evo recepta:Posni čupavciSastojci (pleh približno 20 × 30 cm):Za biskvit:300 g glatkog pšeničnog brašna200 g šećera1 kesica vanilin-šećera1 kesica praška za pecivo (10 g)300 ml vode100 ml ulja2 kašike kakaaZa čokoladni preliv:200 ml vode150 g šećera100 g posne čokolade2 kašike kakaa2 kašike uljaZa valjanje:Priprema:U većoj činiji pomešati brašno, šećer, vanilin-šećer, kakao i prašak za pecivo. Dodati vodu i ulje i mešati dok se ne dobije ujednačena, glatka smesa bez grudvica.Pleh obložiti papirom za pečenje ili ga lagano nauljiti i pobrašniti. Izliti smesu i poravnati. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 °C oko 25–30 minuta, dok kolač ne dobije čvrstinu i blago elastičnu površinu. Pečen biskvit ostaviti da se potpuno ohladi, pa iseći na kocke.Za preliv u manjoj šerpi sjediniti vodu, šećer, kakao i ulje. Zagrevati na srednjoj vatri uz mešanje dok ne provri, zatim dodati izlomljenu posnu čokoladu i mešati dok se potpuno ne istopi. Skloniti sa vatre.Svaku kocku kolača kratko umakati u topao čokoladni preliv, a zatim uvaljati u kokos. Ređati na tacnu i ostaviti da se stegnu. Prijatno!Saveti:Kolač je najlakše seći kada je potpuno hladan.Ne zadržavati kocke predugo u prelivu kako ne bi omekšale.Čupavci su još ukusniji sutradan, kada se svi slojevi lepo povežu. Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar