Početna » Povratak u formu nakon gripa: Recept za potpuni oporavak organizma

Povratak u formu nakon gripa: Recept za potpuni oporavak organizma

by admin

Pored toga što je važno da se pravilno izlečite, i da ne „odbolujete na nogama“, izuzetno je značajan i period oparavka nakon gripa, odnosno narednih desetak dana, kako bi se organizam u potpunosti vratio u formu.

A za potpuni oporavak posle gripa, pišu Vijesti, ključno je da jelovnik tokom tih desetak dana bude bogat proteinima, vitaminima i mineralnim solima, a siromašan mastima.

Količina varira, u zavisnosti od pola, godina ili posla kojim se osoba bavi. Kad se ima u vidu da u tom periodu valja povratiti snagu, količine ne bi smele da budu suviše skromne.

Prenosimo vam recept za potpuni povratak u formu, nakon gripa.

Doručak

Posno mleko ili posni jogurt ili ceđeni sok od pomorandže; 4-5 biskvita.

Prepodnevna užina

Jedna voćka ili prirodni voćni sok.

Ručak

Testenine ili pirinač sa sosom od paradajza ili začinjen maslinovim uljem i parmezanom. Belo pileće, ćureće, zečje ili teleće meso (po mogućnosti kuvano ili pečeno) ili pršuta bez masnih delova. – Bareno ili sirovo povrće. – Hleb.

Popodnevna užina

Jedna voćka ili prirodni, ceđeni voćni sok.

Večera

Pirinač ili nemasna supa sa rezancima, ili iz kocke, ili od povrća i mahunarki. – Bela riba, pečena u rerni ili kuvana, začinjena maslinovim uljem, limunom, peršunom ili drugim aromatičnim travama. – Sir mocarela ili parmezan ili tvrdo ili meko kuvano jaje. – Sezonsko povrće, bareno ili sirovo, po želji. – Hleb.

Najvažniji savet

Ne izlazite dok imate temperaturu i čuvajte se narednih desetak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar