Početna » Prosečna veličina muškog polnog organa u svetu se povećava: Činjenica koja je zabrinula naučnike

Prosečna veličina muškog polnog organa u svetu se povećava: Činjenica koja je zabrinula naučnike

by admin

Studija Univerziteta Stenforf pokazala je da je tim naučnika došao do podatka da je prosečna veličina penisa u erekciji u svetu porasla za 24 odsto u poslednjih 29 godina.

Studija je objavljena 14. februara u „The World Journal of Men’s Health“, zbog čega je profesor urologije na Stenfordu Majkl Ajzenberg izrazio zabrinost. Reč je o poređenju podataka iz 75 istraživanja u periodu od 1942. do 2021. godine, u okviru kojih je izmeren 55.761 penis.

Profesor Ajzenberg je istakao da je reč o posledici promena životne sredine, kao što su zagađenje ili rastući trend sedećeg životnog stila, a što sve uzrokuje i reproduktivne promene.

U tekstu se navodi da veliki broj studija ukazuje na promene u muškom reproduktivnom zdravlju. Na primer, kvalitet spreme i nivo testosterona je već dugo zabrinjavajući. Takođe, u porastu je i broj urođenih muških problema.

Kada je reč o veličini penisa, došlo se do podatka da je prosečna dužina u erekciji porasla sa 12,19 centimetara na 15,24 cm u poslednjih 29 godina.

Kako se navodi, ovaj trend rasta beleži se u prilično kratkom vremenskom periodu i to je ocenjeno kao zabrinjavajući podatak.

„Bilo kakva promena u razvoju zabrinjavajuća je jer je naš reproduktivni sistem jedan od najvažnijih delova ljudske biologije. Ako se promene događaju ovako brzo, to znači da se nešto snažno događa u našim telima. Moramo pokušati potvrditi ove rezultate. Ako se potvrde, moramo utvrditi šta uzrokuje te promene“, navodi se u tekstu na blogu Stendforda.

Ističe se da postoji mnogo faktora za tako nešto, od izloženosti hemikalijama kao što pesticidi i higijenski proizvodi, koje su u interakciji sa našim hormonskim sistemom, te se dovodi u pitanje da li to utiče i na plodnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar