Početna » Preminuo je španski režiser Karlos Saura

Preminuo je španski režiser Karlos Saura

by admin

Španski filmski reditelj Karlos Saura umro je danas u 92. godini, saopštila je Španska filmska akademija, a prenela Beta.

On je bio poznati evropski filmski autor, koga su proslavila ostvarenja „Uzgajanje gavrana“ (Cria Cuervos) iz 1975. i „Brzo, brzo“ (Deprisa, Deprisa) iz 1981.

„Filmska akademija sa dubokim žaljenjem objavljuje da je Karlos Saura… jedan od najvažnijih sineasta istorije španskog filma, umro danas u svom domu u 92. godini, okružen svojim bližnjim“, saopštila je Akademija preko Tvitera.

Njegov poslednji film, dokumentarac „Las paredas hablan“ (Zidovi govore) imao je svetsku premijeru u septembru u San Sebastijanu, a prikazivanje je počelo danas, što je, kako je navela Akademija, dokaz njegove neumorne aktivnosti i ljubavi za svoj zanat do poslednjeg trenutka.

Reditelj je trebalo da dobije počasnu nagradu Goja sutra na ceremoniji dodele španskih filmskih nagrada u Sevilji. Tom prilikom biće odata počast tom „nezamenljivom stvaraocu“, navela je španska akademija.

Saura je prvo stvarao dela pod znakom socijalnog realizma pre nego što se okrenuo muzičkim filmovima, posebno flamenku.

Rođen je 4. januara 1932. u Ueski, u porodici umetnika. Saura je snimio oko 50 filmova, a prvo međunarodno priznanje dobio je 1966. godine na Berlinskom filmskom festivalu gde je osvojio Srebrnog medveda za film „Lov“ (La Caza).

Sauri je na 45. Međunarodnom filmskom festivalu FEST 2017. godine uručena nagrada Beogradski pobednik za dotadašnje stvaralaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar