Početna » Afera učitelja Jelenića: Kako je jedan sudija završio na optuženičkoj klupi?

Afera učitelja Jelenića: Kako je jedan sudija završio na optuženičkoj klupi?

by admin

Dnevni list Vreme je pre 100 godina objavio izveštaj sa jednog suđenja na kome je optuženi bio jedan aktivni sudija tadašnjeg Prvostepenog varoškog suda.

Kako je dnevni list Vreme tada pisao velika sala Beogradskog okružnog suda nikad nije bila punija radoznale publike upravo zbog toga što se na optuženičkoj klupi našao jedan sudija.

Ovo suđenje je bilo u okviru slučaja tada poznatog kao „Afera učitelja Jelenića“.

Učitelja Jelenića je optuženi sudija Tihomir Ivanović, dok je obavljao funkciju sreskog načelnika u Sopotu, bespravno lišio slobode i tukao ga u svojoj kancelariji samo zbog toga što je Jelenić važio za istaknutog komunistu.

Afera učitelja Jelenića: Kako je jedan sudija završio na optuženičkoj klupi? 2
Foto: printscreen/digitalna.nb.rs

Zbog ovog postupka načelnik Ivanović je otpušten ali je ubrzo, nekim čudom, dobio posao sudije u Prvostepenom varoškom sudu u Beogradu gde je radio i u trenutku ovog suđenja.

Kako je novinar Vremena tada opisao, optuženi je bio vrlo netvozan i uzbuđen i sa velikom mukom je sedeo na optuženičkoj klupi.

Optuženi Ivanović, kako je navedeno u tekstu, nije uzeo branioca a tužioca Jelenića je zastupao izvesni advokat Zdravković.

Prema optužbi učitelja Jelenića i iskazima svedoka, slučaj se desio ovako:

Jednog popodenva učitelj Jeleniće je sa još dva učitelja i jednom učiteljicom sedeo u kafani „Novičić“ u Sopotu.

U jednom trenutku je seoski policajac Jeremija ušao u kafanu i pozvao Jelenića da pođe s njim u srez, odnosno u zgradu sreza, a srez je tada bila administrativna jedinica koja je obuhvatala više seoskih opština.

Kada je Jelenić od policajca zatražio da mu pokaže rešenje za njegovo odvođenje u srez policajac mu je odgovorio da nema rešenja a na to mu je Jelenić zatražio da mu pokaže svoju legitimaciju.

Policajac je umesto da mu pokaže značku Jeleniću udario šamar a ovaj mu je uzvratio, ubrzo su se u tuču umešali i dvojica učitelja.

Videvši tuču u kafanu je sa žandarmima uleteo predsednik opštine i naredio da se Jelenić momentalno uhapsi i odvede u srez.

U sreskoj zgradi Jelenić je bio izložen policijskoj brutalnosti i maltretiranju, tukli su ga žandarmi i policajci. U jednom trenutku se pojavio i optuženi Ivanović koji je jeleniću pročitao delove otvorenog pisma koje je Jelenić uputio Ivanoviću  dve godine pre ovog događaja. Kada je završio čitanje, Ivanović je opsovao Jelenića i počeo da ga tuče zajedno sa žandarmima i policajcima.

Posle višesatnog maltretiranja Ivanović je Jeleniću pokušao da podmetne i revolver koji je poranđen u kafani gda su sedeli učitelji.

Jelenić je tada na suđenju rekao da ima mnogo slučajeva policijskog maltretiranja građana u policijskim kancelarijama ali da se takve stvri konstantno i veoma lako zataškavaju, jer obično nema svedoka a maltertirani građani ne poznaju zakon.

„Ovde sud ima jedno jasno utvrđeno delo i treba krivca najstrožije kazniti da bude kao primer svima ostalima“, rekao je Jelenić na tadašnjem suđenju.

Optuženi Ivanović je, kako je noviniar vremena opisao, veoma nesigurnim glasom izneo svoju odbranu. Njegova odbrana se uglavnom bazirala na priči o opasnosti koja državi preti od komunista. Smatrao je da je bila njegova dužnost da primeni takve mere prema antidržavnim elemntima.

Ivanović je molio sud da ga oslobodi kao nevinoga, a ako nađe da je ipak kriv on će kaznu podneti kao žrtvu za otadžbinu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar