Početna » Apel Beograđankama da se odreknu žureva u martu i ispune svoju hrišćansku dužnost

Apel Beograđankama da se odreknu žureva u martu i ispune svoju hrišćansku dužnost

by admin

Zemljotresi u okolini Beograda i na planini Rudnik, pa čak i na dalekim Havajima, bili su među glavnim vestima pre 100 godina u dnevnom listu Vreme. Izveštavalo se još i o izbornim kretanjima u Bosni i Crnoj Gori, ali i o pitanju ratne odštete, kao i o slučaju žitelja Velikog Mokrog Luga, koji je živeo sa dve žene.

Međutim, najviše pažnje zavređuje tekst o prikupljanju novca za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru.

Tih dana je najpre u Patrijaršiji održana jedna uža konferencija koja se bavila pitanjem podizanja velelepne katedrale Svetog Save, o kojoj je do tada bilo toliko projekata i reči.

Konferenciji je predsedavao patrijarh, a pored ostalih uzeli su živog učešća i delegati Kola Srpskih Sestara, Beogradskog ženskog društva i odbora Knjeginje Lubice, piše Vreme.

Apel Beograđankama da se odreknu žureva u martu i ispune svoju hrišćansku dužnost 2
Foto: Printscreen/Digitalna.nb.rs

Patrijarh je izložio kritično stanje i finansijsku nemogućnost ostvarenja lepe namere – da se podigne jedan hram, koji bi bio „ne samo naš kult prema zaslužnom svetitelju nego i ukras Beograda“.

„U ovom vremenu, takav bi hram koštao sto miliona dinara, a odbor za podizanje hrama ne raspolaže većom sumom od pola miliona“, naveo je patrijarh.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je na kraju apelovao da se nađu sredstva i organizuje prikupljanje priloga, koji bi bar malo po malo ostvarivali ovu zamisao i podstakli državu da ona podnese definitivnu žrtvu, piše Vreme.

Debatujući na svojoj konferenciji o ovom pitanju, Kolo Srpskih Sestara je odlučilo da jednim apelom pozove sve Beograđanke, da se u mesecu martu odreknu svojih žureva i da sav ušteđeni novac predaju kao prilog za Hram Svetog Save, koji će ipak biti podignut.

Autor teksta zaključuje da je ideja gospođe Todorović prihvaćena u celoj Upravi Kola Srpskih sestara sa velikom gotovošću i sada će se videti da li će i beogradske dame koje primaju i odlaze na žureve učiniti ovu hrišćansku dužnost.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar