Početna » Đinđić 2003. o statusu Kosova: Ništa ne rešava odlaganje problema, za dve- tri godine snaći će nas uvećan

Đinđić 2003. o statusu Kosova: Ništa ne rešava odlaganje problema, za dve- tri godine snaći će nas uvećan

by admin

I pre 20 godina, pitanje Kosova bilo je od izuzetne važnosti za politiku Srbije.

Naime, Srbija je trebala da dobije novi ustav, a pitanje Kosova nije bilo rešeno.

“Nama treba trajno rešenje koje će doneti stabilnost. Ova privremena, kratka rešenja ne uspevaju na Balkanu. Ovde se ne radi samo o statusu Kosova, već i o statusu Srbije. Treba da pišemo ustav, a šta da kažemo o Kosovu u njemu? Da ne kažemo ništa? Mislim da imamo pravo da znamo kakva je naša država i niko nema prava da nam oduzme to pravo”, rekao je Đinđić.

Sa druge strane, Havijer Solana je ponovio više puta izričan stav evropskih diplomata da je pre utvrđivanja statusa Kosova neophodno uspostaviti standarde.

“Nismo za to da u ovom trenutku počne razgovor o statusu Kosova. Želimo da razgovaramo o standardima i to je pozicija EU. Za mene, Kosovo je vođeno Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244”, rekao je Solana.

Zoran Đinđić na to je odgovorio sa “ne može da razume stav” da nije trenutak da se pitanje Kosova otvori.

“Uvek je trenutak za strateška razmišljanja i za razmišljanja o ozbiljnim rešenjima. Možda nije trenutak za implementaciju, ali ne mogu da razumem, da nije trenutak da se to pitanje postavi”, rekao je premijer.

Na pitanje da li očekuje međunarodnu konferenciju o Kosovu, Đinđić je rekao da je prvi korak da se ta tema nametne  i da očekuje da do maja ili juna 2003. godine počnu ozbiljni razgovori o tome.

“Međunarodna zajednica je uljuljkana u strategiju zabadanja glave u pesak j zatvaranja očiju pred problemom. Moj cilj je da probudim međunarodnu zajednicu i da kažem da ništa ne rešava odlaganje problema, jer za dve- tri godine taj problem će da nas snađe uvećan, i onda, možda, neće biti prilike da se nađu sredstva za njegovo rešavanje”, rekao je Đinđić.

Premijer je takođe kazao da Beograd ima određene ideje kako taj kompromis može da izgleda, i da za početak traži da se o tome razgovara.

“U poslednje dve-tri godine, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, malo toga se promenilo. Treba nam jedan ozbiljan razgovor na tu temu, i naš cilj je da kod međunarodne zajednice nametnemo taj razgovor. Kao prvo, očekujemo ozbiljan razgovor o budućnosti Beograda, Prištine i regiona, a ne samo rešavanje dnevnih problema”, rekao je Đinđić.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar