Početna » Mokri kupaći kostimi, sintetički veš i tange izazivaju velike zdravstvene probleme leti, tvrdi ginekolog

Mokri kupaći kostimi, sintetički veš i tange izazivaju velike zdravstvene probleme leti, tvrdi ginekolog

by admin

 

Svake godine tokom leta, raste broj žena kojima je potrebna pomoć ginekologa. Tako je i u 2023, a razloge ovog fenomena objasnila je dr Aleksandra Kostić, ginekolog u Domu zdravlja „Dr Simo Milošević“.

Dr Kostić je gostovanju u Jutarnjem programu RTS-a napomenula da, ako izuzmemo preventivne preglede, žene poslednjih nedelja najčešće posećuju ginekologa zbog urogenitalnih infekcija.

„Žene češće borave na plaži, kupaju se, nekada i u nehigijenskim vodama. Dugo borave u hladnoj vodi, mokri kupaći kostimi, sedenje na mokrom peškiru, nošenje neadekvatnog veša takođe, sve su to faktori koji su rizični za nastanak infekcije“, rekla je dr Kostić u Jutarnjem programu.

Prema njenim rečima, leti se najviše treba čuvati od infekcija kandidom, ešerihijom koli i ostalim crevnim bakterijama. U pitanju su bakterije i gljivice koje se nalaze u urogenitalnom traktu žene, ali u veoma malom broju, izjavila je doktorka.

Dok god laktobacila, dobrih bakterija, ima puno, one štite od svih infekcija. Međutim, ako se njihov broj smanji, onda se te gljivice i bakterije razmnože u većem broju i naprave problem, napomenula je ona na RTS-u.

„Ono što mi savetujemo tokom letnjih meseci jeste preventivna upotreba probiotika. To su tzv. ženski probiotici koji mogu da se piju, mogu da se stavljaju lokalno i naravno da se vodi računa o higijeni, da se nosi udoban pamučni veš, da se izbegava nošenje sintetičkog veša, tangi, da se kupaći kostim menja odmah po izlasku iz vode“, poručila je dr Kostić.

Dame koje se obraćaju ginekologu u ovom periodu godine, uglavnom su došle s mora ili se redovno kupaju u nekom od lokalnih bazena. Kao simptome najčešće navode pojačanu sekreciju, svrab, neprijatni mirist, probleme sa mokrenjem ili učestalo i bolno mokrenje.

„Međutim, ukoliko prevencija zakaže ili je pad imuniteta u pitanju, i ipak dođe do infekcije, onda te pacijentkinje najčešće testiramo tako što ih upućujemo da urade određene briseve i onda na osnovu rezultata dobijaju terapiju“, istakla je dr Kostić.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar