Početna » Nedostaju vam omega-3 masne kiseline, proteini i vitamini? Konzumirajte ovu namirnicu

Nedostaju vam omega-3 masne kiseline, proteini i vitamini? Konzumirajte ovu namirnicu

by admin

Kao namirnica bogat proteinima i vitaminima, lignje su odlične za ljudsko zdravlje. Zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima, one pomažu u poboljšanju ravnoteže nervnog sistema, olakšavaju opuštanje mišića i poboljšavaju koncentraciju, prenosi Novi list.

Osim toga, lignje su namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama, što ih čini velikim saveznikom srca i arterija. Takođe su bogat izvor visokokvalitetnih proteina koji su neophodni za rast, obnovu i održavanje mišića, kože i tkiva.

Sadrže malo masti što ih čini idealnim izborom za one koji žele da zadrže nizak unos kalorija i podstiču mršavljenje. Dobar su izvor vitamina B, uključujući vitamin B12, vitamin A, vitamin C, vitamin E, cink, selen, bakar, fosfor i kalijum. Ove hranjive materije važne su za nekoliko telesnih funkcija, uključujući imuni sistem, vid, zdravlje kože i stvaranje crvenih krvnih zrnca.

Sadrže bioaktivna jedinjenja koja im daju protivupalna svojstva. Ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju upale u telu i sprečiti hronične bolesti povezane s upalom, poput bolesti srca, artritisa i autoimunih poremećaja.

Lignje sadrže i važne hranjive materije poput dokozaheksaenoinske kiseline (DHA), koja je neophodna za zdravlje mozga i pravilan kognitivni razvoj.

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u lignjama mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju i kognitivne funkcije.

Međutim, važno je napomenuti da prednosti i svojstva lignji mogu varirati u zavisnosti od toga kako su kuvane i pripremljene. Preporučljivo je izbegavati prženje u dubokom olju i dati prednost relativno zdravijim metodama kuvanja kao što su kuvanje na pari, na roštilju ili u tiganju.

Moguće nuspojave i kontraindikacije

Lignje i drugi mekušci se uglavnom bezbednim za ljudsku ishranu. Međutim, neki ljudi mogu biti alergični na tu hranu, što može uzrokovati simptome poput osipa, oticanja usana ili jezika, svrabeža ili otežanog disanja. U slučaju alergije važno je izbegavati konzumiranje lignji i ostalih mekušaca.

Osim toga, lignje mogu sadržati živu, teški metal otrovan za ljude. Preterano konzumiranje hrane koja sadrži živu može izazvati oštećenje nervnog sistema.

Stoga je preporučljivo ograničiti unos lignji i drugih vrsta riba koje mogu sadržati živu, a to se naročito odnosi na decu i trudnice.

Ovi mekušci mogu biti potencijalno sredstvo za bakterijsku kontaminaciju, poput salmonele ili drugih bakterijskih toksina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar