Početna » Svakodnevna briga o zdravlju zuba i desni u stomatološkim ordinacijama

Svakodnevna briga o zdravlju zuba i desni u stomatološkim ordinacijama

by admin

U cilju što boljeg održavanja celokupnog zdravlja našeg organizma, potrebno je posebnu pažnju posvetiti zdravlju usta i zuba.

Stomatologija kao grana medicine i njena važna disciplina, bavi se kako fiziološkim tako i patološkim stanjima u kojima se usna duplja i njena granična područja nalaze. Stomatologija u svom sklopu deluje preventivno, dijagnostički, konzervativno i hirurškim putem leči bolesti ovih područja. Takođe se bavi rehabilitacijom pomenutih stanja uz primenu protetskih i ortodontskih metoda.

Kada je reč o oralnom zdravlju ne treba da zaboravimo da nam ono omogućava da pravilno i tečno govorimo, imamo lep osmeh i time i više samopouzdanja. Omogućava da uživamo u hrani i da je dobro sažvaćemo i time obavimo prvi korak varenja hrane, lako je progutamo. Narušeno oralno zdravlje dovodi do tegoba ali i do različitih drugih oboljenja u organizmu.

Zabluda je da se stomatologija bavi isključivo oboljenjima zuba. Svi aspekti kraniofacialne regije koji uključuju i vilične zglobove, podržavajuće i mišićne sklopove, nervne, maskularne, limfne i anatomske strukture u celini. Sve su to aspekti delovanja stomatologije kao medicinske discipline.

Doktor stomatologije je zvanje koje se stiče nakon završenog fakulteta. Postoje brojne specijalizacije u okviru stomatologije. Opšta stomatološka obuka lekaru stomatologu omogućuje da obavlja većinu tretmana kao što su protetski,endodontski postupci, peridontalni tretmani, vađenje zuba, pregledanje I kontrola zuba, dijagnostikovanje i radiografija.

Propisuju lekove kao što su na primer sedativi, antibiotici i neki drugi lekovi. Veoma važan segment stomatološke prakse je preventive. Sprečavanje nastanka oralnih bolesti pravilnim održavanjem higijene usta i zuba i redovni pregledi svakih tri do šest meseci, profesionalno čišćenje zuba i evaluacija postignutog. Tako bi trebalo da izgleda plan svakog od nas kada je preventivno delovanje u pitanju.

Stomatološki tretmani uglavnom se timski izvode. Stomatološki tim sastoji se od lekara stomatologa, asistenata, i stomatoloških tehničara.

Stomatologija se od svog ustanovljavanja kao zasebne medicinske oblasti razgranala na nekoliko posebnih grana a to su: preventivna stomatologija koja se, kao što joj ime govori bavi prevencijom bolesti usta, zuba i vilica, konzervativna stomatologija kojoj je cilj da izleči oboljenja tvrdog zubnog dela, paradontologija koja leči potporni zubni aparat, endodoncija koja se bavi lečenjem oboljenja pulpe zuba, protetika u stomatologiji koja se bavi nadomeštanjem izgubljenih zuba i zubnih tkiva, maksilofacijalna hirurgija, oralna hirurgija, implantologija, dečija stomatologija, ortopedija vilice, psihosomatika.

Karijes (truljenje) zuba i paradontalne bolesti (bolesti desni), su dva najčešća oboljenje koja se javljaju u usnoj šupljini i veliki broj stomatoloških tretmana sprovodi se upravo da bi se ove dve vrste oboljenja sprečile ili izlečile. Restautacija oštećenih zuba, vađenje ili ekstrakcija zuba, hirurška ekstrakcija istih, endodontsko tretiranje korena kanala zuba su još neki od čestih postupaka koji se primenjuju u stomatološkim ordinacijama.

U našem gradu postoje brojne stomatološke ordinacije koje se mogu pohvaliti da u svojoj praksi pre svega zapošljavaju vrhunske stručnjake, lekare specijaliste svih grana stomatologije i na taj način u stanju su da pomognu svakom svom pacijentu. Veoma je važno i to da se u savremenim stomatološkim ordinacijama koriste isključivo najkvalitetniji materijali i moderne metode rada.

Od anestezije čije štetno dejstvo je svedeno na najmanju moguću meru, do skoro bezbolnih postupaka tretiranja i lečenja zuba, sve ovo vam nude uglavnom sve stomatološke ordinacije. Veoma je važno da odaberete adekvatnog stomatologa koji će voditi računa o vašem oralnom zdravlju na najbolji moguć način. Dugoročno gledano, nega usta i zuba kroz profiaksu i lečenje nastalih bolesti je veoma važno. Vaš osmeh je odraz vašeg zdravlja i doprinosi celokupnoj slici o vama.

Već danas zakažite pregled u nekoj od brojnih akreditovanih stomatoloških ordinacija. Najčešće je usluga prvog pregleda besplatna. Taj prvi inicijalni pregled, je veoma važan jer ćete na njemu saznati sve potrebno – koji stomatološki problem imate, kako se može sanirati ili tretirati, kojim sredstvima, tehnikama i metodama i naravno, za koje vreme. Možda će biti potrebno da stomatologa posećujete neko duže vreme pa je važno da znate i koliko će vas koštati usluge ili tretmani.

Više nije tako teško odabrati stomatološku ordinaciju u kojoj ćete se osećati prijatno i čijim radom ćete biti više nego zadovoljni. Sajt mirandre.com je lokacija koja vam daje proverene informacije o velikom broju visoko rangiranih stomatoloških ustanova u kojima će biti sanirani problemi sa vašim zubima i desnima.

Pođimo od imena lekara koji su u ovim ustanovama zaposleni. Sve su to visoko profilisani stručnjaci o čijim kvalifikacijama i radnom iskustvu možete saznati sve što vas interesuje. Adrese renomiranih klinika i stomatoloških ordinacija koje vam nude najkvalitenije stomatološke tretmane sa pripadajućim brojevima telefona, mapama likacija, e-mail adresama, brojevima za hitno zakazivanje i savetovalištima, sve su to potrebne informacije. Nije zanemariva ni informacija vezana za cene usluga. Bez obzira što su cene stomatoloških tretmana prilično ujednačene, pozabavite se i ovim važnim detaljem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar