Početna » Toksikolog otkriva: Sve opasnosti ugljen-monoksida

Toksikolog otkriva: Sve opasnosti ugljen-monoksida

by admin

Ugljen-monoksid (CO) je mozda jedno od najtoksičnijih jedinjenja sa kojim se svakodnevno susrećemo. Među gasovitim otrovima zauzima prvo mesto, kako u pogledu svoje toksičnosti tako i po broju slučajeva trovanja prouzrokovanih ovim gasom.

Šta čini ovaj gas toliko opasnim, gde nastaje i kako se zaštititi pitali smo specijalistu toksikološke hemije, dipl. farmaceuta Draganu Popović.

„CO je gas nešto lakši od vazduha, bez boje i mirisa, što ga čini jako opasnim u toksikološkom pogledu jer se njegovo prisustvo našim čulima ne može utvrditi. Nastaje svuda gde dolazi do nepotpunog sagorevanja organskih materija (sagorevanje u prisustvu nedovoljne količine vazduha), a takve su okolnosti mnogobrojne: termoelektrane, industrija, radionice, emisija iz vozila-saobraćajnice, tuneli i garaže, domaćinstva, rudnici, eksplozije, požari, kao i pušenje“, kaže Popović.

U ovim situacijama, da se ne bi dostigla toksična pa čak i koncentracija CO koja može dovesti do smrti, naglašava da je neophodno obezbediti što bolju ventilaciju, kao i primenu detektora ugljen-monoksida.

Dipl. farm. Dragana Popović ističe da sagorevanjem duvana nastaje značajna količina CO. Ovo je, kaže, posebno važno sa aspekta javne higijene jer se veći deo ovog gasa skuplja u prostoriji u kojoj se puši a jedan deo apsorbuje sam pušač, tako da pušenje duvana dovodi i do hroničnog trovanja ovim gasom i napominje da pasivno pušenje takođe može dovesti do povećanih koncentracija CO u krvi nepušača.

„Razumevanje štetnih efekata na ljudski organizam prilikom izlaganja CO-u pri pušenju, ključno je za promenu svesti o potrebi prestanka pušenja. Prestanak pušenja rezultira brzim smanjenjem nivoa CO-a u krvi i poboljšanjem opšteg zdravlja i to je svakako najbolja odluka koju pušač može da donese“, kaže Popović i dodaje da one koji u ovom momentu ne žele da se odreknu pušenja treba informisati o bezdimnim alternativama, u kojima se duvan zagreva na temperaturi manjoj od 350°C, što sprečava njegovo sagorevanje i dovodi do stvaranja aerosola, umesto dima.

„Hemijski sastav aerosola je ispitivan kroz naučna istraživanja i upoređen je sa sastavom duvanskog dima. Jedan od merenih parametara je i ugljen-monoksid tj. koncentracija ugljen-monoksida. Prema rezultatima studije, koja je objavljena u međunarodnom časopisu Regulatory Toxicology and Pharmacology, koncentracija CO u aerosolu smanjena je prosečno za 98% u odnosu na duvanski dim. Takođe, u kliničkoj studiji je primećeno značajno smanjenje nivoa biomarkera izloženosti (koncentracije HbCO) u krvi pušača nakon prelaska na upotrebu bezdimnog uređaja u poređenju sa nastavkom pušenja klasičnih cigareta“, zaključuje specijalista toksikološke hemije Dragana Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar