Početna » Zašto u vrelim danima treba da nosimo kockicu supe, objašnjava dr Jevtić

Zašto u vrelim danima treba da nosimo kockicu supe, objašnjava dr Jevtić

by admin

 

Danas je najtopliji dan od početka godine – prognozirano je čak 36 stepeni. Lekari savetuju da sa sobom uvek nosite tečnost, kao i nešto što će omogućiti da nadoknadite gubitak minerala, poput kockice supe. Najbolje bi bilo da ne izlazite po ovakvoj vrućini, a ako već morate, obucite svetlu, pamučnu odeću i stavite šešir.

Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći ukazuje da su pod veliki rizikom od visokih temperatura vozači i pešaci – najpre su razdražljivi u saobraćaju, a onda nastupi sporost.

„Iskustvo nam kaže da posebno treba da upozorimo vozače i pešake. U početku zbog razdražljivosti, a onda dođe i sporost. Savetujemo im da se non-stop rehidriraju, da uzimaju dovoljnu količinu soli, da izbegavaju uzimanje alkohola“, navela je dr Jevtić za RTS.

Ponesite sa sobom mineralnu vodu ili kockicu supe

Takođe, ističe, treba da budu obazrivi oni koji uzimaju lekove koji menjaju stanje svesti, kao i epileptičare, dijabetičare, radnici na visinama.

Pod rizikom su i kategorije stanovništva koje su ekstremno osetljive na gubitak tečnosti, poput starih, veoma male dece i trudnica.

„Treba da unesemo u sebe tečnost, po mogućstvu to da bude neka mineralna voda ili barem neka kockica za supu koju mogu da gricnu, da odlome deo i da se naliju tečnosti, jer onda ne moraju ništa da mute usput“, predlaže dr Jevtić.

Takođe, dobro bi bilo nositi sa sobom i nešto slatko za slučaj da padne šećer.

Kada je reč o oblačenju, glava treba da bude pokrivena, a odeća pamučna i što svetlija.

Biti obazriv u vozilima GSP-a

Na prvi znak slabosti, treba da se sedne, a ako je moguće, ne treba ni izlaziti napolje po ovako visokim temperaturama. Ako negde idete i to vozilima javnog gradskog prevoza, treba da budete oprezni.

„Masovno se dešava da ljudi ne prate situaciju, da su na mobilnim telefonima ili da se ne drže kako treba, znači tada je povećan broj svih mogućih povreda, padova, povreda glave, čak preloma kukova, znači izbegavanje zone najvećih gužvi, uzimanje tečnosti, uzimanje soli, zaštita glave, svetla odeća, izbegavanje alkohola i energetskih napitaka i određenih kombinacija lekova, pogotovo za volanom“, zaključila je dr Jevtić, a prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar