Početna » Tri manje poznata simptoma raka jetre

Tri manje poznata simptoma raka jetre

by admin

 

Rak jetre je sedmi po učestalosti maligni tumor u svetu, ali peti uzrok smrtnosti od malignih bolesti među muškarcima i deveti kod žena, a njegova učestalost poslednjih desetak godina raste.

Za razliku od drugih vrsta tumora, kod kojih dolazi do smanjenja učestalosti, kad je reč o raku jetre u porastu je i broj novih slučajeva, kao i smrti od te bolesti.

Za razvoj raka jetre postoje razni rizični faktori, a smatra se da je konzumiranje alkohola uzrok za samo 7 od svakih 100 slučajeva raka jetre. Radi poređenja, gojaznost i pušenje se mogu povezati sa oko 20 posto slučajeva raka jetre, piše Živim.hr.

Za ovu bolest važi isto što i za sve ostale: što ranije otkrijete simptome, to ćete pre dobiti odgovarajuću terapiju i tako povećati šanse za izlečenje.

Ipak, u ranim stadijima rak jetre često nema nikakvih simptoma. Prema organizaciji Cancer Research UK, postoje tri znaka raka jetre koji se mogu pojaviti u stomaku, a to su:

  • nadutost stomaka;
  • bol u stomaku;
  • izraslina na desnoj strani stomaka.

Ako imatebilo koji od navedenih simptoma, porazgovarajte o tome sa svojim lekarom, upozoravaju stručnjaci iz organizacije Cancer Research UK.

„Moguće je da zbog raka koji raste jetra postaje veća te uzrokuje oticanje s desne strane stomaka. Rak (ili ciroza) povećava pritisak u jetri uzrokujući povratak krvi u venama, a to pak dovodi do curenja tečnosti iz vena u trbušnu duplju (ascites – nakupljanje tečnosti u peritonealnoj dupljil). Povećan pritisak u venama može ih učiniti otečenim pa mogu postati vidljive ispod površine trbuha. Do pojave ascitesa može doći i kad jetra ne proizvodi dovoljno proteina albumina“, pojašnjavaju iz organizacije Cancer Research UK te ističu da otečen stomak može uzrokovati nelagodu i bol, gubitak apetita ili brz osećaj sitosti.

Upozoravaju i da otečen stomak može izazvati bol u desnom ramenu, a razlog tome je što povećana jetra stimuliše nerve koji se povezuju sa živcima u ramenu. Ta se pojava naziva preneseni ili refleksni bol.

Ostali simptomi raka jetre mogu biti:

  • gubitak telesne težine;
  • žućkasta boja kože i beonjače;
  • svrab;
  • mučnina;
  • gubitak apetita i osećaj sitosti nakon samo nekoliko zalogaja hrane;
  • bol u desnom ramenu.

Ipak, imajte na umu da rak jetre nije tako čest i da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim bolestima. Ono što je važno je da ih proceni i istraži lekar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar