Početna » Tri najgora dezerta koji dovode do skokova šećera u krvi, prema rečima dijetetičara

Tri najgora dezerta koji dovode do skokova šećera u krvi, prema rečima dijetetičara

by admin

Uživanje u slatkišima s visokim procentom masnoće može biti primamljivo, ali ključno je biti svestan mogućih zdravstvenih posledica koje ovi dezerti mogu doneti za sobom.Neki dezerti se posebno ističu kao krivci za podsticanje upala i skokova šećera u krvi zbog visokog udela masti. Nutricionistkinja Lisa Ričards i dijetetičarka Žanet Giaćinto otkrile su četiri takve poslastice.KrofneKrofne, iako ukusne, mogu imati štetne efekte na zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Redovna konzumacija može dovesti do upale u telu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim nivoima upalnih markera.Ričards tvrdi da bi njihovo izbacivanje moglo biti dobro za smanjenje upale i stabilizaciju nivoa šećera u krvi.„Krofne se obično prave od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva porast insulina za regulaciju nivoa šećera, što dugoročno može biti štetno za telo i dovesti do insulinske rezistencije“, objasnila je za SheFinds, prenosi Index.Kolači od različitih vrsta testaKolači nam mogu doneti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov uticaj na upalu i nivo šećera u krvi. Prepuni su rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, što može doprineti problemima kao što su debljanje i izazivanje upalne reakcije u telu.„Kolači su upalni i štetni za zdravlje creva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna“, upozorava Ričards. Ovi sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu. „Preterana konzumacija šećera može predstavljati značajne zdravstvene rizike, čak i doprineti nakupljanju masnoće na stomaku“, istakla je.PiteIako su slatke pite odlične poslastice za gotovo svaku priliku, kombinacije slatkih nadeva i kora od rafinisanog brašna mogu dovesti do naglih skokova nivoa šećera u krvi.Vremenom, česta konzumacija pita može opteretiti insulinski odgovor tela, potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije i upale.„Kore za pitu prave se s velikom količinom maslaca, stoga nisu baš najpovoljnija opcija za one koji pokušavaju da smršaju. Takođe, prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često jako slatko, što može doprineti skokovima šećera u krvi“, zaključuje Giaćinto.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar