Početna » Kako je došlo do porasta uhođenja na društvenim mrežama?

Kako je došlo do porasta uhođenja na društvenim mrežama?

by admin

Stručnjaci za sajber bezbednost kompanije Kaspersky ukazuju na porast ali i romantizovanje digitalnog uhođenja.

Sigurno ste čuli za stalkervare, oblik digitalnog uhođenja bolje poznat kao komercijalno dostupan softver koji se može diskretno instalirati na pametne telefone. Zajedno sa drugim tehnologijama, stalkervare se često koristi u nasilnim vezama, omogućavajući počiniocima da prate privatni život pojedinca bez njihovog znanja. Stalkervare je takođe povezan sa drugim oblicima nasilnog ponašanja.

Prema istraživanjima kompanije Kaspersy, oko 30.000 ljudi širom sveta je bilo pogođeno stalkervare-om tokom protekle godine, dok se procenjuje da bi upotreba ovog oblika softvera širom sveta mogla da broji i do milion slučajeva godišnje.

„Važno je da ne romantiziramo ponašanje kakvo se vidi i u pojedinim popularnim serijama, već da ga osudimo jer ono jeste – uhođenje. Bez obzira da li se to dešava onlajn ili ne ovo jeste vrsta nasilja. Da bi stekli bolje razumevanje stalkervare-a, Kaspersky deli uvide sa globalnom sajber zajednicom i pomaže organizacijama u borbi protiv digitalnog uhođenja. Svi relevantni podaci i informacije o ovom pitanju moraju se deliti u korist onih koji su pogođeni sajber nasiljem kako bi se dodatno poboljšao nivo prevencije i zaštite“, istakla je u pisanoj izjavi Kristina Jankovski iz kompanije Kaspersky.

Iz pove kompanije podsećaju da je uhođenje opasno i traumatično krivično delo.

„Ponekad i moderni mediji, filmovi, TV i muzika predstavljaju uhođenje kao poželjno, zavodljivo i laskavo – ali u stvarnom životu, to je neželjeno, zastrašujuće i nezakonito“, ističe Karen Bentli, izvršna direktorka WESNET-a.

U 2019. godini, Kaspersky je zajedno sa devet drugih kompanija i organizacija osnovao Koaliciju protiv Stalkervare-a, koja danas broji više od 40 članova širom sveta. Misija Koalicije je da poboljša otkrivanje stalkervare-a, bori se protiv nasilja u porodici, promoviše razmenu znanja među neprofitnim organizacijama i kompanijama i podigne svest javnosti o problemu.

Šta je Tinycheck i kako funkcioniše?

Kaspersky rešenja za bezbednost potrošača štite od stalkervare-a, redovno skenirajući uređaje i prikazujući odgovarajuća jasna upozorenja.

Štaviše, Kasperski je razvio besplatni alat otvorenog koda, Tinycheck, koja omogćava otkrivanje stalkervare-a na jednostavan, brz i neinvazivan način na pogođenom uređaju bez upozoravanja počinioca.

TinyCheck je siguran za korišćenje dok privatnost nije ugrožena jer ne čita sadržaj komunikacije pojedinca (kao što su SMS ili e-poruke). On komunicira samo sa onlajn serverima/IP-ovima povezanim sa pametnim uređajem. TinyCheck ne zna sa kim pojedinac komunicira ili šta se govori, a mrežni zapis analiziranog uređaja se ne deli ni sa Kaspersky kompanijom niti sa trećim licima koja primaju ove podatke. Sve analize se sprovode lokalno.

Preporuke za one koji su pogođeni stalkervare-om:

• Obratite se lokalnoj organizaciji za podršku, a na sajtu www.stopstalkervare.org možete pronaći video koji pruža korisne informacije žrtvama da bolje prepoznaju znakove upozorenja uhoda i preporučuje dalje korake i ponašanja koje treba preduzeti ili izbegavati

• Ne pokušavajte da izbrišete stalkervare, promenite bilo koja podešavanja ili neovlašćeno menjate svoj telefon. Ovo može upozoriti vašeg potencijalnog počinioca i dovesti do eskalacije situacije. Takođe rizikujete da izbrišete važne podatke ili dokaze koji bi mogli da se koriste u krivičnom gonjenju.

•Pazite na znakove upozorenja uključujući: brzo pražnjenje baterije zbog toga što nepoznate ili sumnjive aplikacije troše bateriju ili skoro instalirane aplikacije sa sumnjivim pristupom za korišćenje i praćenje vaše lokacije

• Proverite da li je vaša postavka „nepoznati izvori“ omogućena, jer to može biti znak da je neželjeni softver instaliran iz izvora treće strane. Važno je napomenuti da su gore navedeni znaci samo simptomi moguće instalacije stalkervare-a, a ne definitivna indikacija.

• Koristite provereno rešenje za sajber bezbednost kao što je Kaspersky Free za Android. Međutim, ako postoji sumnja da je stalkervare već pokrenut na pametnom telefonu, to bi trebalo da se uradi samo nakon procene rizika dotične osobe – najbolje zajedno sa organizacijom za podršku – u suprotnom bi počinilac mogao primetiti novo uvedeno rešenje za sajber bezbednost.

Preporuke za zaštitu od stalkervare-a na mobilnim telefonima:

• Zaštitite svoj telefon jakom lozinkom koju nikada ne delite sa partnerom, prijateljima ili kolegama.

• Redovno proveravajte dozvole instaliranih aplikacija: Stalkervare aplikacije mogu biti prikrivene lažnim imenom aplikacije.

• Izbrišite aplikacije koje se retko ili nikada ne koriste.

• Proverite ličnu istoriju pregledanja: Da bi preuzeo stalkervare, počinilac mora da poseti veb lokacije koje pogođeni korisnik verovatno ne poznaje. Alternativno, istorija uopšte ne bi mogla biti ako ju je počinilac izbrisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar