Početna » Dodavanje mleka u kafu pojačava njene zdravstvene prednosti

Dodavanje mleka u kafu pojačava njene zdravstvene prednosti

by admin

Nije tajna da je kafa jedan od omiljenih napitaka ljudi širom sveta. Ona nas greje, poboljšava koncentraciju i zbližava ljude, a da ne pominjemo njen miris i fantastičan ukus.

Nauka je pokazala da samo miris kafe može učiniti da se osećamo budno, a na sreću ljubitelja ovog napitka, postoje i mnoge zdravstvene prednosti kafe.

Kafa je izvor antioksidansa koji su ključni u borbi protiv upala, a ispijanje ovog pića pre vežbanja ubrzava sagorevanja kalorija, piše Science Alert.

A sada je jedna nova studija pokazala da dodavanje malo mleka u kafu može značajno povećati zdravstvene koristi od konzumiranja ovog napitka.

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu ispitali su kako antioksidansi zvani polifenoli stupaju u interakciju sa aminokiselinama, koji grade proteine, i otkrili da njihovo kombinovanje ima dvostruko veći efekat u borbi protiv ćelijske upale nego sami polifenoli.

Polifenoli se mogu naći u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, voće i povrće, crno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, polifenoli mogu sprečiti i usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi naše telo od bolesti.

Smatra se da to rade delimično kontrolisanjem upale, složenog imunološkog odgovora koji uključuje ćelije poznate kao makrofagi koji oslobađaju nekoliko medijatora upale. Upala pomaže u zaštiti od infekcije, ali ako se ne kontroliše kako treba, može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa II, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Kofeinska kiselina (CA) i hlorogena kiselina (CGA) su polifenoli za koje je dobro poznato da imaju antioksidativna i antiinflamatorna dejstva, ali su autori studije želeli da saznaju da li reakcije koje ovi polifenoli imaju sa drugim hemikalijama mogu dalje uticati na regulaciju imuniteta.

Adukti su jedinjenja koji nastaju kada se dva ili više molekula spoje. U ovom slučaju, aminokiselina cistein (Cis) – koja se nalazi u mlečnim proizvodima – kombinovana je sa polifenolima CA i CGA – pronađenim u kafi – da bi se napravili adukti CA–Cis i CGA–Cis.

Da bi proverili svoju teoriju i ponudili još dokaza za njenu tačnost, autori su uspešno pokazali u drugoj studiji da se polifenoli vezuju za proteine u napitku od kafe sa mlekom.

„Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina dešava i u nekim napicima od kafe sa mlekom koje smo proučavali. U stvari, reakcija se dešava tako brzo da je bilo teško izbeći je u bilo kojoj od namirnica koje smo proučavali do sada“, rekla je naučnica i koautorka obe studije, Marijen Nisen Land.

U drugoj studiji, istraživači su koristili sekvenciranje RNK za proučavanje imunoregulacionih efekata CA-Cis i CGA-Cis u ćelijama makrofaga podvrgnutim veštačkoj upali.

Takođe su testirali efekte samo CA i CGA i uporedili ih sa kontrolnom grupom makrofaga koji nisu bili izloženi polifenolima ili Cis aduktima.

Kao što su očekivali, polifenoli CA i CGA su inhibirali inflamatorne odgovore, posebno proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), prostaglandina E2 (PGE2) i citokina interleukina-6 i faktora tumorske nekroze (TNF).

Ali kada su polifenoli CA i CGA kombinovani sa aminokiselinama cisteina koji se nalaze u mlečnim proteinima, njihovi antiinflamatorni efekti su pojačani.

Ćelije makrofaga koje su same po sebi bile izložene polifenolima, na primer, pokazale su više od 2,5 puta veću aktivnost TNF-a nego u slučaju adukta polifenoli-cistein.

Jedini izuzetak je bio ROS, koji se neobjašnjivo povećao u makrofagu kada je bila prisutna kombinacija polifenol-amino kiselina u poređenju sa kada je polifenol bio sam.

„Zanimljivo je da smo sada primetili antiinflamatorni efekat u eksperimentima sa ćelijama, a to nas je samo učinilo zainteresovanijima za detaljnije razumevanje ovih zdravstvenih efekata. Dakle, sledeći korak će biti proučavanje efekata na životinjama“, kaže imunolog i glavni autor studije, Endru Vilijams.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se otkrilo zašto i šta ovi rezultati praktično znače za ljudsko zdravlje. Ova studija je samo ispitala kako jedan tip imunološkog medijatora reaguje na hemikalije slične kafi u laboratorijskom okruženju.

„Naši rezultati se mogu koristiti kao važna referenca u primeni adukata formiranih od fenolnih jedinjenja i aminokiselina u budućoj funkcionalnoj hrani ili medicinskim proizvodima koji imaju za cilj da modulišu metaboličke, neurološke ili bolesti povezane sa imunitetom“, zaključuju istraživači u svom radu.

Izvor: Science Alert

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar