Početna » Tom i Džeri se zvali Džasper i Džinks u prvom crtaću „Maca dobija čizmu“

Tom i Džeri se zvali Džasper i Džinks u prvom crtaću „Maca dobija čizmu“

by admin

Večiti rivali Tom i Džeri prvi put su se pojavili 10. februara 1940. godine u crtanom filmu pod imenom „Maca dobija čizmu“ (Puss Gets the Boot), koji traje svega 9 minuta i 8 sekundi.

Rođenje Toma i Džerija datira se u 1939. godinu, u crtanom studiju Metro-Goldvin-Mejer (MGM), kada  se animator i pripovedač Džozef Barbera udružio sa animatorom i rediteljem Vilijamom Hanom kako bi razvili neke popularne likove koji se ponavljaju, kao što su to imali drugi studiji.

Njihovu ideju o mački i mišu uvek u međusobnom sukobu nije u potpunosti cenio producent Fred Kvimbi, ali uprkos tome dozvolio im je da nastave i proizvedu jedan kratak crtani film.

Radnja filma

Tom je ruska plava mačka, koja živi razmaženim životom, dok je Džeri mali braon kućni miš koji uvek živi u neposrednoj blizini njega.  Toma su prvobitno zvali „Džasper“ u prvom kratkom filmu „Maca dobija čizmu“ dok je Džeri bio neimenovan, mada su mu animatori dali nadimak „Džinks“. 

U prvom crtanom, siva mačka pokušava da uhvati neimenovanog glodara. Nakon što slučajno polomi saksiju i stub na kome je stajala, afroamerička domaćica Mami (Tomov vlasnik) zapretila je da će izbaciti Džaspera ako polomi još jednu stvar u kući.

Naravno, miš okreće ovo u svoju korist, i počinje da baca vinske čaše, keramičke tanjire, čajnike, i sve što je krhko, kako bi Džasper bio izbačen napolje.

Isprva pesimistički odnos prema duetu mačke i miša promenio se kada je crtani film postao miljenik vlasnika pozorišta i Akademije za filmsku umetnost i nauku, koja ga je nominovala za nagradu Akademije za najbolji kratki film.

Karakteri

Zapleti kratkih crtanih filmova Toma i Džerija odvijaju se oko Tomovih brojnih pokušaja da uhvati Džerija, samim tim i oko haosa i uništenja koji nastaju u toj poteri. Pošto Tom retko pokušava da pojede Džerija (i zato što se par zapravo slaže u nekim crtaćima) nejasno je zašto Tom toliko juri Džerija.

Neki od potencijalnih razloga mogu da uključuju normalno neprijateljstvo mačke i miša, mačkovu dužnost prema vlasniku, Džerijev pokušaj da upropasti zadatak koji je Tomu poveren ili osveta.

Tom retko uspeva da uhvati Džerija, uglavnom zbog Džerijeve pameti, lukavih sposobnosti, sreće i ponekad zbog Tomove gluposti.

Zanimljivo je da mnogi naslovni plakati prikazuju Toma i Džerija kako se smeše jedan drugom, što izgleda prikazuje odnos ljubavi i mržnje, a ne ekstremno nerviranje koje svako od njih pokazuje u crtanom filmu.

Postoji i nekoliko primera unutar crtanih filmova gde prikazuju istinsko prijateljstvo („Proleće za Toma“) i zabrinutost jedan za drugog (kao na primer u „Džeri i lav“, gde Džeri prevari Toma da pomisli da je upucao Džerija, a potom Tom trči sa priborom za prvu pomoć).

Muzika i režija

Muzika igra veoma važnu ulogu u kratkom filmu, ona naglašava akciju i ispunjava scene emocijama. Muziku za prvi film napisao je Skot Bredli,  kreirajući kompleksne melodije kombinovanjem elemenata džez, klasične i pop muzike.

Za animaciju koja se održala i dan danas odgovorni su Don Vilijams, Majkl Lah, Džek Zander, Piter Burnes, Rudi Zamora, Rej Abrams, Toni Pabijan, Karl Urbano, Robert Alen, Džordž Gordon, Lovel Norman i Al Bakin.

Tokom godina, termin i titula Toma i Džerija postali su praktično sinonim za beskrajno rivalstvo, koliko i  metafora „borbe mačke i miša“.

Tom i Džeri glumili su u 164 animirana kratka filma u produkciji Metro-Goldvin-Mayer Film Co, osvojivši sedam nagrada Akademije za animirani kratki film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar